Incalzirea prin pardoseala nu necesita evacuarea de gaze

Incalzirea prin pardoseala nu necesita evacuarea de gaze

Cand spunem instalatii de incalzire, ne gandim imediat la metodele clasice, poate la batranele sobe de teracota sau la centralele pe lemne, fiecare ”accesorizate”cu diferite modele si categorii de cosuri de fum.

Iarna de iarna suntem innebuniti de pretul gigacaloriei, de cel al kilowatt-ului, de costul fiecarui metru cub de gaz sau de material lemnos ars si consumat. Intr-un cuvant, suntem preocupati de reducerea cheltuielilor cu incalzirea. Este problema ce ne doare, cu exceptia unora mai norocosi dintre noi care au descoperit cele mai eficiente metode de a face fata temperaturilor polare, cu surse economice de incalzire.

Suntem preocupati de costuri dar oare suntem preocupati si de adevarata problema de care sufera o intreaga planeta si o data cu ea si noi? Este vorba despre poluare si despre marii poluatori planetari, aici incluzand tarile industrializate, pe teritoriul carora sunt eliminate clipa de clipa tone si tone de deseuri in format gazos, lichid sau solid.

Poate daca fiecare natiune si in particular fiecare dintre locuitorii acestei planete ar fi interesati sa gaseasca metode prin care sa reduca volumul reziduurilor, mediul ambient si planeta ne-ar multumi la randul lor, garantandu-ne resursele de care avem nevoie. Ce ar fi sa incepem de la instalatiile de incalzire, care in plin sezon invernal, ”imbacsesc” invelisul planetar cu gazele reziduale, toxice pentru plamanii fiecarui muritor?

Am inceput de la reducerea costurilor cu incalzirea. Impreuna vom gasi solutii avantajoase pentru fiecare buzunar, cat si pentru ecologizarea plamanilor planetei si in acelasi timp a plamanilor fiecaruia dintre noi.

Cati dintre voi inca isi mai incalzesc locuinta cu lemne, pe principiul ca este materia prima cea mai ieftina? Probabil ca majoritatea, data fiind disponibilitatea economica a acestei resurse. Dar oare v-ati pus problema gazelor reziduale rezultate in urma arderilor combustibililor lemnosi?

Stiati ca exista si cosuri de fum din inox eficiente, in masura sa limiteze nivelul de toxicitate al gazelor rezultate in urma arderilor?

Este vorba despre structuri de evacuare construite in deplina conformitate cu normele legislative in vigoare. Actele normative prevad o lista de caracteristici, pe care trebuie sa le indeplineasca fiecare sistem de eliminare a fumului, nou construit. Indiferent daca este vorba despre cosurile de fum incluse in interiorul spatiului perimetral al cladirilor sau in afara acestora, trebuie cumulate o serie de conditii, printre care se pot enumera urmatoarele:

1. Fiecare structura trebuie sa fie perfect izolata termic, evitand astfel pierderile de caldura si scaderea temperaturii fumului, iar pe de alta parte, evitandu-se riscul de incendiere.

2. Sectiunea transversala trebuie sa fie adecvata dimensiunii focarului si corelata cu lungimea sistemului de evacuare. Cu cat cosul este mai lung, cu atat poate fi mai redusa dimensiunea sectiunii transversale.

3. Pentru buna functionare a sistemului de evacuare, lungimea cosului trebuie sa fie suficient de lunga, minim 3 metri de la sol si cel putin 1 m deasupra acoperisului, evitandu-se astfel in cazul refalelor de vant, revenirea fumului in interiorul locuintei.

4. Capatul exterior trebuie acoperit, astfel incat nici ploaia, nici zapada sa nu poata patrunde in interiorul cosului si apoi sa ajunga la nivelul focarului.

5. Materialele din care sunt construite cosurile de fum trebuie sa fie rezistente la temperaturile ridicate si la actiunea factorilor corozivi.

Daca am descoperit impreuna cateva dintre insusirile de baza ale cosurilor de fum normate de lege, ce ati zice sa va scutesc de aceasta bataie de cap, propunandu-va inca o solutie salvatoare? Nu va propun sa renuntati definitiv la instalatiile de incalzire, ci doar sa le alegeti pe cele ecologice, care in nici un caz nu mai au nevoie de sisteme de evacuare a gazelor arse.

Poate ca alegand sistemele de incalzire electrice prin pardoseala, veti impusca doi iepuri deodata. Pe de o parte veti reduce simtitor cheltuielile de incalzire, iar pe de alta parte, va veti lua gandul de la factorul poluator. Nu va ramane decat sa cautati cel mai bun sistem de incalzire in pardoseala, pentru a va bucura o iarna intreaga de confortul ambientului domestic, fara sa va puneti problema kilowatt-ilor, a gigacaloriilor consumate sau a construirii si intretinerii cosurilor de fum necesare pentru evacuarea gazelor.

Share this post