Intretinerea sistemelor de incalzire prin pardoseala

Intretinerea sistemelor de incalzire prin pardoseala

Pentru orice instalatie de incalzire, fie ca este vorba despre calorifere sau despre sisteme de incalzire pe sub pardoseala, este necesara respectarea unor reguli atat in ce priveste montajul cat si intretinerea acestora. Scopul este de a evita pe cat posibil deterioarea partilor componente, care vrand nevrand, in timp se pot eroda si consuma, ducand la functionarea necorespunzatoare sau la defectarea intregului sistem de incalzire.

Indiferent de sistemul de incalzire adoptat, trebuie respectate instructiunile de utilizare si intretinere ale producatorului, tinand cont de particularitatea componentelor. In plus, nimeni nu ar vrea sa se confrunte cu situatia in care trebuie sa sparga zidurile sau sa scoata pardoseala, in cautarea unor defectiuni necunoscute.

Tehnologia de realizare a celor mai utilizate sisteme de incalzire prin pardoseala, presupune urmatoarele elemente:

  • placa sau sapa de baza,
  • material izolant, polistiren sau placa cu nuturi,
  • cablu electric daca este vorba despre un sistem electric de incalzire sau tevi prin care trece apa incalzita, in cazul unui sistem de incalzire cu agent termic,
  • aditiv pentru sapa,
  • colectoare si distributoare,
  • racorduri,
  • ventilatoare termostatice,
  • pardoseala, etc.

In timpul montajului, fiecare dintre componentele prezente, trebuie verificate sa nu prezinte deteriorari, in caz contrar, refacerea intregului sistem va antrena nu doar munca dar si cheltuieli suplimentare.

Este recomandabil ca fiecare lucrare de instalare si de verificare, sa fie efectuata de catre persoane autorizate. Profesionistii dispun de cunostintele necesare dar si de uneltele si echipamentele adecvate pentru a putea monta si pune in functiune intreaga instalatie, in deplina siguranta. Lucrarea trebuie sa se finalizeze cu verificarea tuturor componentelor, astfel incat sa nu fie scapari de energie, nici pericolul de scurtcircuitare.

Termostatele montate in fiecare incapere, prin intermediul senzorilor, semnaleaza o cerere de caldura egala cu valoarea temperaturii setate. In momentul in care aerul din incapere ajunge la temperatura prestabilita, termostatul intervine, oprind sistemul de incalzire. Termostatele dotate de cronometru, permit pe langa reglarea temperaturii ambientale, si reglarea intervalului orar sau a zilelor de functionare a instalatiei de incalzire.

Verificarea anuala a termostatului sau de fiecare data cand exista posibilitatea sa functioneze deficitar, preintampina aparitia unor defectiuni ce ar putea cauza consumul crescut de energie. Procedura de intretinere, cuprinde cateva actiuni ce trebuie intreprinse pentru a nu-i compromite functionalitatea. Ridicand capacul termostatului, atat suprafetele interioare, cat si punctele de contact trebuie curatate cu grija, utilizand o carpa umeda sau dupa caz, o perie moale. Digital sau nu, citirea temperaturilor indicate de termostat, trebuie sa corespunda cu realitatea si ajustate daca este nevoie.

Fiind vorba despre un sistem de incalzire prin pardoseala, acesta este inclus complet in sapa, total la adapost de factorii ce i-ar putea cauza stricaciuni. Singurele elemente care se pot defecta sunt cele vizibile, termostatele si cutiile colectorilor distribuitori, ce se pot inlocui fara nici o problema. Daca din diferite motive, se constata defectiuni ale cablului electric, acesta se poate localiza cu usurinta de catre personalul calificat, prin intermediul termografelor. Interventia poate avea loc fara sa fie necesara demontarea sau distrugerea intregii pardoseli.

Sistemele de incalzire prin pardoseala, spre deosebire de clasicele calorifere sau sobe cu lemne, o data instalate, de regula, nu mai necesita lucrari suplimentare de intretinere. Insa pentru a evita costurile suplimentare cu energia sau cu reparatiile si pentru a le prelungi durata de functionare, este necesar ca periodic, sa fie efectuate controale. Numai in acest mod, instalatia de incalzire va fi pregatita sa infrunte inca un sezon de temperaturi negative.

Share this post