Montarea cablului CeraPro

Montarea cablului CeraPro

Compania Raychem este prima care a dezvoltat si lansat ulterior pe piata, tehnologia incalzirii prin pardoseala, care a transformat-o intr-un leader indiscutabil.

Cablurile de incalzire ce respecta tehnologia Raychem, supranumite inteligente, sunt in masura sa se adapteze necesitatilor efective ale sistemului electric de incalzire. Astfel, intr-un ambient racoros, potenta acestora este ridicata, scazand in schimb pe masura ce temperatura ambientala creste.

Pe langa avantajul de autoreglare in functie de temperatura ambientala, utilizarea cablului CeraPro prezinta urmatoarele beneficii:

 • Poate fi taiat la dimensiunea dorita fara aglomerarea suprafetelor de montaj;
 • Fara sa aiba nevoie de atasarea unor transformatori de curent, cablul flexibil CeraPro se poate alimenta direct la 230 V;
 • Daca din diferite motive, montajul necesita suprapunerea acestuia, cablul CeraPro nu prezinta pericolul de supraincalzire;
 • Potenta acestuia se reduce simultan cu atingerea nivelului dorit de temperaura, optimizandu-i astfel consumul;
 • Avand o grosime de numai 3 mm, cablul de incalzire al brand-ului Raychem, este ideal pentru proiectele de restructurare, in care este nevoie de pastrarea inaltimii pardoselii;
 • Se poate monta pe orice tip de sapa: ciment, izolatii, lemn;
 • Cablul CeraPro este indicat si pentru spatiile in care pardoseala are o forma neregulata: bai, sere, bucatarii.

Ca urmare, utilizarea cablului CeraPro de la Raychem asigura costuri globale reduse ale intregului sistem de incalzire, montajul facilitat, temperatura constanta, increderea totala.

Recomandari pentru suprafata de montaj

 • Inainte de instalarea sistemului de incalzire electric prin pardoseala, este necesara o schita in care sa fie specificate prin desen, pozitia cablurilor electrice si a senzorului termostatic, cat si fotografierea instalatiei electrice inainte de turnarea sapei. Atat harta, cat si fotografia, trebuie pastrate pentru cazul in care este necesara o interventie la instalatia de incalzire.
 • Nu incepeti montura instalatiei de incalzire la temperaturi ambientale de sub + 5 grade Celsius.
 • Montarea cablului CeraPro in conditii de siguranta, presupune respectarea instructiunilor fabricantului, cu privire la materialele utilizate.
 • Pentru a preveni pierderile de caldura si a asigura totodata o incalzire corespunzatoare la nivelul pavimentatiei, trebuie asigurata o izolatie adecvata intre podea si cablul electric.
 • O aderenta mai buna a cablului electric in contact cu suprafata pardoselii, este facilitata de intinderea unui strat de amorsa.
 • Pardoseala ce urmeaza sa acopere cablul electric CeraPro trebuie sa aiba o minima rezistenta termica.
 • Suprafetele pe care se instaleaza cablurile CeraPro, pot fi acoperite cu parchet, placi de marmura, gresie, ciment, ceramica, ce nu trebuie sa depaseasca 15 mm in grosime. Ulterior, pardoseala poate fi decorata ici si acolo cu tapete si covorase cu o grosime de maxim 6 mm. Atentie insa, niciodata pardoseala nu se acopera complet cu mochete, riscand astfel supraincalzirea cablurilor electrice, avariindu-le.

Etapele de montaj

1. Substratul care constituie baza instalarii cablului electric, trebuie sa fie compact, stabil, curatat in prealabil, fara fisuri sau substante care sa-i reduca din aderenta. Optional, acest substrat, pentru imbunatatirea aderentei, se poate slefui si acoperi cu un strat de amorsa.

In cazul in care suprafetele de baza sunt proaspat turnate, este necesar un timp de asteptare, pana la uscarea lor completa.

2. Masurati si calculati aria ce trebuie incalzita, in metri patrati si tineti cont de distanta de montaj prevazuta de instructiunile cablului electric CeraPro.

Incepeti cu delimitarea punctului de pornire, in care are loc conexiunea cablului de curent cu cel de incalzire CeraPro, apoi continuati cu marcarea distantei de la pereti (cel putin 50 mm).

Distanta minima intre tuburile conductoare, trebuie sa depaseasca 30 mm.

3. Dupa terminarea masuratorilor, se poate incepe montajul propriu-zis al cablului electric CeraPro, pentru fixarea acestuia utilizand banda dublu adeziva.

Fixati punctul de conexiune al cablurilor electrice si de incalzire, urmand ca de-a lungul punctelor de demarcatie sa fie atasata banda adeziva.

In distribuirea cablului electric de incalzire, utilizati punctele de marcaj ca puncte de inflexiune, fixand cablul cu o usoara apasare peste banda adeziva.

Dupa distribuirea cabului de incalzire conform schitei, asigurati-i stabilitatea fixandu-l adeziv.

Cablul de incalzire, la final, trebuie conectat la un regulator termostatic.

4. Racordarea senzorului termostatului, se realizeaza cat mai aproape de nivelul pardoselii, intre tuburile de incalzire electrica. Senzorul trebuie instalat intr-un tub, garantand astfel posibilitatea ulterioara de substituire a unui senzor defectuos.

5. Inainte de fixarea placilor de gresie, se intinde un strat subtire de ciment (cca 12 mm), indicat fiind cel al carui compozitie se bazeaza pe latex, special creat pentru sistemele de incalzire prin pardoseala. Utilizand cimentul pe baza de latex, bucatile de gresie se pot aseza si inainte de uscarea acestia.

Inainte de a da porni sistemul de incalzire, este posibil sa fie nevoie de 2-3 saptamani pana la uscarea completa a sapei turnate.

Share this post